Google+ Followers

Friday, December 13, 2013

hello...

Slm kwn2..

Lamanya cheq x update blog kan?mmm.cheq busy sgt2 ngn assignmnt..projek..business..hal2 lain..ngalahkan pak jib pl rs..hehehe

La ni dah lh trik nafas lega skt sbb semua assignment dah settle..tgai exam je..2 exam kt dewan..1 g open book..kn hntq 28 hb ni..penat rs sem ni..plg pnat rsnya..huhu

Mmm..lupa pl cheq cita yg cheq p kursus Skim Usahawan Siswazah(SUS)..kat Shah Alam 18 hb hari tu sampai 22 hb Nov..kursus ni anjuran INSKEN.mmg best lah kursus ni..nak tau sbb apa?cm byq RM 250 dpt mkn 6 kali,pas tu hotel utk 5 hr..isnin-jumaat..pas tu dpt kenai ngn kwn2 baru..dpt pengalaman ngn ilmu..dpt sijil lg..tu yg penting tau sbb dgn sijil ni lah kt blh apply loan dr SME Bank..kau ada?hehehe...

Cheq kenai ngn Aien, Zul aka Matju, Pirman,Faris ngn Kak Anis..mmg bestlah kenai depa2 ni..sekepala ngn cheq..depa semua dah keja kecuali cheq sorg ja msh dok pulun pegang pen, bc buku, ngadap laptop bt asgnment..huhuhu..

Oklah kwn2..sampai sn je lah catatan cheq..cheq ada keja ckt naj bt..sampai ketemu lg..

Assalamualaikum..

Monday, November 11, 2013

Tudung,kerongsang,Archilles Tendon

salam kwn2...

sorry sbb lm x update blog..bkn apa busy skt 2,3 menjak ni...busy ngn assignment..bt kerja rmh..juai tudung ngn kerongsang..ahaks..ni produk terbaru tau cheq juai..sblm ni dok juai brg2 avon, sendayu tinggi ngn cosway..yg tu msh jd ahli lg..so kalau nak order brg,ley je order kat cheq..hihihi...

so, la ni cheq dok juai tudung bawal tau..1 tone..sehelai RM 8..mcm2 colour ada..hari tu yg first order tgai g sehelai je lg..amik 10 helai..ni amik pl..sok sampai..kl ni amik 20 helai pl..kerongsang pun sm..1 RM 3..2 RM 5..blh lah nak tmbah dt poket sikit2..hehehe..nanti cheq update gmbq tudung ngn kerongsang k...

sblm tu cheq x cita g kan psl sakit abah cheq..abah cheq skt "Archilles Tendon"..sakit kat bahagian kaki..bl jln ja skt..so kn pakai tongkat..start skt ms Hari Raya Haji hari tu..mkn ubat and then baik..sakit pl hari Ahad mg yg sm..Isnin tu p klinik biasa..doc suspect Gout..doc bg ubat and cucuk kat kaki..x lega jg..p berurut hari Selasa tu..x lega jg..hari Rabu tu p jp doc pakar..doc tu ckp bkn Gout tp skt tendon..sbb dia  salah satu ialah accident..kedua,aktif bersukan..ketiga sbb kasut..keempat,sbb jalan terlalu lama or kerap sgt..1 g pe ntah..kat bwh ni cheq ada cari maklumat psl sakit ni..t bc lah ek..hari tu abah cheq cuti seminggu..mg kedua p sek tp kami kn hntq..msk mg ke3 Alhamdulillah dah ley bw kereta sndiri tp still sakit jg lah kaki tu..t nak kn jp doc 16 hb ni..6 hb hari tu dah jp..doc kata lmbt sembuh sbb abah dok naik tangga..tu yg abah cheq order katil ngn air cond letak kat blk bwh tu..dia tidoaq kat bwh..mak cheq lah teman..hehe..

oklah..that's all for today..t sambung lagi..salam...

Achilles Tendon Injury Overview

There are many causes, types of, treatments for, and steps to prevent Achilles tendon injury.
Causes of Achilles Tendon Injury
Overuse, misalignment, improper footwear, medication side effects, and/or accidents can all result in Achilles tendon injuries. Genetics can also be a factor. Multiple causes often contribute to the same Achilles tendon injury. For information on each of these Achilles tendon injury causes, see Causes of Achilles Tendon Injury
Preventing Achilles Tendon Injury
The best way to prevent an Achilles tendon injury is to a) stay in overall good shape, and b) warm-up, stretch, and strengthen the Achilles tendons. The best way to prevent an Achilles tendon injury from getting worse is to address the injury immediately: it will get worse if not addressed. For more information on preventing Achilles tendon injuries see: Preventing Achilles Tendon Injury.
Types of Achilles Tendon Injuries
Undue strain results in over 230,000 Achilles tendon injuries per year in the U.S. alone. The undue strain could be caused by a variety of factors, including: tightness or weakness of the leg, knee, hip, or back; high or low arches; uneven leg lengths; alternating between high (2”) heels and exercise shoes; and/or sudden (rather than gradual) increases in training, such as running faster, further, or up steeper hills.
The most common Achilles tendon injuries are Achilles tendinosis (also known as Achilles tendinopathy or misspelled Achilles tendonopathy) and Achilles tendon rupture. Achilles tendinosis is a soreness and stiffness that comes on gradually and continues to worsen until treated. It often starts with stiffness and creaking when first getting out of bed in the morning. Lightly pinching the Achilles tendon with the forefinger and thumb will indicate soreness. Achilles tendinosis is a common injury among middle and long distance runners. Achilles tendon rupture is a partial or complete tear of the Achilles tendon. It comes on suddenly, sometimes with a popping sound, and is debilitating. Partial and full Achilles tendon ruptures are most likely to occur in sports requiring sudden eccentric stretching, such as sprinting and racquet sports.
Partial Achilles tendon tears are also common among middle and long distance runners. Achilles tendon ruptures are most likely to occur to middle age athletes who have not been training or who have been doing relatively little training. It is sometimes difficult to distinguish between Achilles tendinosis and a partial Achilles tendon tear. Consult a physician to be sure. For more information on these and other Achilles tendon injuries see: Types of Achilles Tendon Injuries.
Treating Achilles Tendon Injuries
Treatment for Achilles tendinosis includes: relative rest, muscle strengthening, physical therapies (i.e. ultrasound, laser photostimulation, electrical stimulation), and ice. Treatment for an Achilles rupture can be surgical or non-surgical, and involves immobilization, casts or wraps, and physical therapy. Consult a physician to be sure. For more information on treating these and other Achilles tendon injuries see: Treating Achilles Tendon Injuries.

(sumber:http://achillestendon.com/overview/)

Tuesday, October 22, 2013

Fighting!

Salam my followers...

I hope that hari ni better lg smlm...Alhamdulillah aku dah siapkan Ringkasan Jurnal ngn Ringkasan Kajian utk paper projek..tgl nak print ja..tp ada lg assignment yg menanti aku...Ni list dia:

1. Pengajaran Kemahiran Berfikir-ringkasan / peta minda pasal video kat youtube (dateline:Sabtu ni)
2. Projek-Bab 1(dateline:mg dpn hr Jumaat)
3. Pengurusan Strategi Perniagaan-kajian kes (Dateline:lec x bgtau lg)

Yg tu utk setakat ni.. utk yg akan dtg xtau lg..mm..sbq je lah Fairuz oooiii...xpa2..kt amik kata pepatah
"Bersusah susah dahulu bersenang-senang kemudian".

Minta2 aku diberi kekuatan utk menjalani sem ni dgn jayanya...amin...

Friday, October 18, 2013

selamat pagi!

Hai kwn2..

Skrg ni dah pg lah kan sbb dah nak pkl 12.30..mm..cpt btl ms berlalu..aidil adha pun dah lps..skrg ni tgh bertungkus-lumus nak cr bhn utk projek..pas tu ada lg 1 assignment menunggu..nasib baik 1 assignment dah lps..tgl nak hntq kat lec je..mm..penatnya!!!!!

Fairuz,jgn mengeluh!x baik utk kesihatan!hehehehe..ye lah..lgpun dlm Islam kt x blh mengeluh..tp aku bkn mengeluh cm rs penat..nak lps tensyen jap..hahaha..blh tera tu kak ton??

Kalau aku tensyen,selain berdoa drp Allah minta kuatkan smngt aku,aku suka makan coklat..jenama yg plg aku suka tentunya Cadbury..lazat x terkata..adoi..mengidam pl rs. ngn ujan pl ni...adoi..nak cr mana pl pg2 ceni..nak p 7 E mls..lgpun bahaya lah p situ time2 ceni..mm..xpelah..t je lah aku bl..ok..kat bwh ni aku nak share kebaikan makan coklat..bc jgn x bc pl..

Kelebihan makan coklat:

1. Coklat mengurangkan kadar serangan strok.Kajian di sweden menunjukkan wanita yang makan coklat lebih daripada 45g seminggu kurang berisiko terkena serangan strok sebanyak 20% lebih rendah.


2. Coklat meningkatkan kadar kesihatan jantung.
Antara lain ialah, merendahkan tekanan darah, kadar kolestrol dalam badan, dan risiko menghidap penyakit jantung. Ini kerana coklat yang mampu bertindak melawan peradangan.

3. Coklat boleh melawan diabetis.

Kajian di Itali pada tahun 2005 mendapati coklat meningkatkan sensitiviti insulin dan seterusnya mengurangkan risiko diabetis.

4. Coklat melindungi kulit anda.

Lupakan apa yang anda pernah dengar tentang coklat menyebabkan jerawat. Coklat gelap sebenarnya adalah baik untuk kulit anda. Jenis antioksidan yang dipanggil flavonoid yang ditemui dalam coklat gelap menawarkan beberapa perlindungan daripada kerosakan UV dari matahari. Tapi, itu tidak bermakna anda tidak perlukan pelindung matahari!

5. Coklat boleh mengelakkan batuk-batuk.

Ramuan dalam coklat yang dipanggil "Theobromine" mampu mengurangkan aktiviti saraf vagus. Sekitar rahun 2010, para saintis membuat kajian untuk menghasilkan sejenis ubat yang mengandungi theobromine bagi menggantikan ubat batuk yang mengandungi kodein yang boleh mendatangkan kesan sampingan yang berisiko.

6. Coklat memberikan anda mood yang baik.

Tidak dapat dinafikan, kenikmatan menikmati kemanisan coklat adalah sesuatu yang hebat. Menikmati makanan adalah sebahagian daripada menikmati kehidupan. Penggemar coklat juga mengatakan mereka berasa kurang stress.

7. Coklat membantu meningkatkan peraliran darah.

Koko mengandungi anti-pembekuan darah dan satu sifat yang bekerja dengan cara yang sama seperti aspirin, ia boleh meningkatkan peraliran darah

8. Coklat meningkatkan kadar penglihatan.

Oleh kerana keupayaannya untuk memperbaiki aliran darah, khususnya ke otak,coklat didapati juga boleh meningkatkan aliran darah ke retina, sekali gus memberi rangsangan yang baik kepada mata.

9. Coklat boleh membuatkan anda bijak.

Peningkatan aliran darah ke otak mampu membuatkan kita lebih berjaga-jaga dan sedar, Kajian di britain menunjukkan coklat boleh meningkatkan prestasi dalam bidang pengiraan.

10. Coklat boleh mengisi perut anda.
Oleh kerana coklat yang kaya dengan fiber, ia mampu membuat anda berasa kenyang dan kurang lapar. kajian juga menunjukkan coklat gelap lebih baik berbanding susu.

p/s:ni aku copy paste dr blog http://shahirah21046.blogspot.com/
kpd tuan pnya blog jgn mrh ek..peace ^-^

Monday, October 14, 2013

Selamat hari raya aidil adha

salam kawan-kawan....

sorry sgt2 lm aku x update blog..bkn apa..bz sbnqnya ngn assignment,cr bahan utk projek...ni relaks lah skt..pg td mcm biasa setiap kl lebaran menjelma aku ngn family aku akan busy kat dapur..bt apa lg..masak serunding ngn ketupat lah..hehe

selalu mskn wajib tiap kali ry ialah ketupat, serunding daging ngn rendang ayam..side order mcm kek or puding tu mesti ada jg lah..bkn apa..lps mkn benda berlemak ngn pedas ni kt nak lah jg basahkan tekak kt ngn benda manis kan? serunding daging ni menu turun-temurun daripada arwah tok aku..jd bl tok aku dah meninggal,mak aku lah pl yg amik alih msk hidangan ni setiap kl lebaran...pas msk,akan bahagi hidangan ni kpd 3 bahagian..1 bahagian utk makan kat umah,1 bahagian lg bg kat wan ngn tok aku..1 bahagian lg kat tok ayah ngn mak tok aku.tp yg tinggai skrg wan aku ja..tp utk bahagian tok ayah aku,kami ttp akan bahagi jg tp nanti serunding ni akan dpt kat makcik aku..sbb makcik aku tinggal kat umah pusaka arwah maktok ngn tok ayah.

setiap kali lebaran kami bkn mcm family2 len yg akan gaduh or berebut nak blk kg mana..tau sbb apa? sbb umah wan ngn tok aku dgn umah tok ayah ngn maktok aku kat Penang ja..kalau turn ry ni blk umah wan ngn tok aku dl,jd pg tu kami akan blk sana dl..ptg tu kami akan ke umah tok ayah ngn mak tok pl..jd tukaq..cetulah cerita dia..ada phm?hehehe...

oklah kwn2..aku pun nak cita tu ja..ops,sblm aku terlupa aku nak amik kesempatan ni nak ucapakan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA kpd semua muslimin dan muslimat kat seluruh dunia..x lp jg kp followers aku yg x berapa nak ramai tu..huhuhu..xpa lah..janji ada jg followers drp x dak..hehehe...ok assalamualaikum...

Tuesday, October 8, 2013

biasa

hai kwn2...

Hari ni (selasa) selalunya aku p bl tiket nak p UPSI..mg ni aku akan naik
Kereta api lg sb nak kn jp supervisor lg...p aku x hbh cr jurnal g..baru dpt
4..Msh x ckp..hope akan jp lg..sok nak call perpustakaan awam neg tnya ada
Ada x jurnal psl perakaunan..I hope so sbb xtau dah nak cr kat mana lg..
Pas bl tiket p bl brg customer..aku ni dealer Avon,Cosway ngn Sendayu
Tinggi..so kalau ampa nk order brg gtau aku k. Mlm ni aku mls nak
Ngadap lppy sbb mata aku ni dah nmpk bintang je..hehe..sok la smbg cr..
G pun tgn aku dah sakit..oklah..t smbg lg:)

Monday, October 7, 2013

jurnal oh jurnal...

Salam semua...

Sorry ek aku x update blog smlm..Busy kemas umah..hehehe..mmg tp2 hr ahad aku akan menyapu,kemas umah..bkn stkt hr ahad je ek..selang 2 hr aku sapu sampah tp mmg ahad akan lbh skt bt kerja sbb hr len aku fokus utk study,bt assignment,cr bhan dan sebagainya yg berkaitan...

Td pl bnyk hal yg dah disettle..p market lah..shopping lah..mmg tiap2 mg aku akan p market ngn mak aku..adik aku yg laki tu kdg2 ikut jg..la ni nak p mn2 pun senang sbb mak aku dah pencen..mmg ada geng lah jwbnya..hihihi...

Mmmmmm the main point aku nak cita pasai jurnal..jurnal ni utk projek...projek ni aku amik sem dpn tp sem ni dah kn jp supervisor. bncg psl tajuk..bertukar-tukar pendapat..cr bahan..minta sign dia..sbb t nak kn hntq ngn proposal projek..tu yg penat skt sem ni..tp2 mg aku kn jp supervisor aku..aku dah 2 kl jp supervisor aku..ada lagi 5 kl..mslhnya jurnal ni ssh ckt nak cr..cr 1 psl..pas tu kn bc pl..lau bm x pa g walaupun pnjg tp bl mai tang bi ni Ya Allah mlsnyaaaaaaaaaaaaaaaa!! sbq je lah..ni aku br jp 4..nak kn cr g 6 lbh kurang..ptt lbh lg lah sbb t nak gn jurnal tu nak bt projek tp stkt ni cr 10 dl lah..Insya Allah t cr lg..hihihihi...jgn mrh ek En Supervisor..

Ok lah..aku nak teruskan lg misi mencari jurnal ni..t aku smbg tulih g k..tata titi tutu..